PoE - Power over Ethernet 

Eller på svenska: Strömförsörjning via nätverkskabeln.

En traditionell nätverksinstallation innehåller ofta ett antal mindre nätverksenheter, t.ex. Ethernet-switchar, routrar, åtkomstpunkter, IP-kameror mm. Varje enhet kräver en strömförsörjning och ofta från en 230V-adapter specifik för varje enhet. Många nätverksenheter är idag utrustade med PoE. Enheter som skickar ut PoE kallas PSE och de enheter som mätas från PoE kallas PD-enheter. Det finns flera effekttgrupper som IEEE802.3af / at / bt. Det finns PoE, PoE+, PoE++, från 14,4 Watt till 99 Watt. En PoE PSE-enhet kan också vara en PoE-injektor. PSE- och PD-enheterna växlar information om strömförbrukning och tilldelas önskad effekt eller ingen ström.

Hönan och ägget och grundidén

Hur kan en PoE PSE-enhet veta om den ska öppna PoE-spänningen till nätverksporten ?? PoE PSE-enheten mäter om PD PoE (mottagare) har ett inbyggt motstånd på 19 - 26,5k ohm på nätverksingången. Om så är fallet kommer PoE PSE-enheten att öppna för PoE-spänningen till PD-enheten. När det är uppstartat växlar de förfråga-data etc. PoE-matningsspänningen är från 48VDC till 56VDC genom nätverkskabeln (kat. 5/6/7 etc.) visas enligt bilden nedan.

PoE-spänningen överförs genom trådpar, även om de också används för dataöverföring. Alternativt kan tillgängliga trådpar överföra PoE-spänningen.image001image002

De 4 klasserna 

PSE- och PD-enheter specificeras i 4 olika "klasser", som är indelade efter deras förmåga att leverera eller förbruka ström. Med "Power On" testas det automatiskt om PSE-utrustningen tillhör samma eller högre klass än den anslutna PD-utrustningen, så att felfri drift kan garanteras. Annars kommer en indikator att visa att ett byte av utrustning krävs. Testet kommer också att säkerställa att både PSE- och PD-utrustning är skyddad från skador på grund av inkompatibilitet. Detsamma gäller naturligtvis för koppling till utrustning som inte är PoE-kompatibel.

image003

Utbudet av PoE-kompatibla produkter är idag stort, men det finns många PoE PD-enheter som har "lånat" PoE-namnet, trots att de är kategoriserade som Passive PoE. De avger en fast likspänning, utan kontroll, och är från 12 - 48VDC. Det finns PoE-injektorer som är för passiva PoE och de kan förstöra nätverksutrustning som inte är med PoE.

Tanken med att leda matningsspänning genom nätverkskabeln är bra, men det kräver också användning av bra nätverkskablar (undvik "pappkablar").