Fiber kablar

Uppbyggnad och användning

Fiberkablar används för transport av flera olika sorters data; seriell kommunikation, nätverk, audio/video. Eftersom fiberkablar är gjorda av ledande material överför de inte spänningar mellan apparaterna, de är därför lämpliga i industrin och som isolatorer för skydd mot blixt och andra överspänningar.

 

Det...

Mer

Uppbyggnad och användning

Fiberkablar används för transport av flera olika sorters data; seriell kommunikation, nätverk, audio/video. Eftersom fiberkablar är gjorda av ledande material överför de inte spänningar mellan apparaterna, de är därför lämpliga i industrin och som isolatorer för skydd mot blixt och andra överspänningar.

 

Det finns två typer av fiberkabel till datakommunikation: Singlemode och multimode. Båda är framställda av transparent glas. Multimode kabel uppnår typiskt ett avstånd på upp till 2 km, medan singlemode erbjuder de längsta avstånden, upp till mellan 10 och 100 km.

Skillnaden mellan singlemode och multimode är tjockleken på kärnan. Det är tjockleken av kärnan, som avgör om kabeln är et multi eller singlemode. Multimode kabelns kärna är typiskt mellan 50µm och 62,5µm och singlemode kabelns är typiskt ca 9µm.

 

Rundt om kärnan har vi ett relativt tjockt isolationsmaterial, kallat cladding (kan översättas med ”beklädning”), som fungerar som en spegel och håller ljuset inne i kärnan. Runt om det  är buffern som skyddar cladding.

  

De vanligaste fiberkontakterna:

 • LC - Ca. 11 mm brett för en duplex kontakt. Ses också som simplex kontakt.
 • SC - Liknar LC i uppbyggnad och blandas ofta ihupp med denna, men är lite större: Ca. 21 mm brett för en duplex kontakt
 • MTRJ-kontakten - Kontakten är alltid duplex och kan inte skiljas åt som LC.
 • ST är en bajonett typ kontakt. Kontakten ersätts av SC-kontakten och används inte så mycket mer.

 

Skillnaden mellan singel och multimode.

Single-mode fiberkablar finns i 3 olika polering kvaliteter och multimode fiberkablar i 2 olika polering kvaliteter. Polering metoder benämns som PC, UPC eller APC. Du kan med blotta ögat inte se skillnaden på de olika polering metoder, så att göra det synligt, är standarden för PC-versionen att locket på kontakten är svart. För UPC är locket blå och för APC att locket är grön. PC är den med den största förlusten, UPC med medelstora förlust och APC med minsta förlusten. Multimode finns endast som antingen PC eller UPC, medan singlemode finns i alla 3 versioner.  Binär Teknik lagerför både singlemode och multimode som PC versioner, men andra typer kan tas hem efter kundernas önskemål.

 

Fiberkablar kan tas hem i andra färger på begäran.

Det finns en mängd olika typer av fiberkablar. Binär Teknik lagerför några av dem. Alla andra typer finns tillllgängliga på begäran. Antingen som en patch kabel med önskad kontakt och önskad polering, eller på vals för egen tillllverkning. Verktyg för denna användning, finns.

Fiber Kabel - Stort utbud av fiber optic kaber - Binär Teknik AB

Fiber kablar

Det finns 57 produkter.

Visar 1-20 av 57 objekt
 • Bärbar fusion splicer -...

  Bärbar fusion splicer - fiber splinter - Fiber cutter, enkel fiber för kvalitetskontroll. Helautomatisk drift

  Mobil / bärbar fiberskärare med fiberskärare
  För enkelfiberdiameter på 80 - 150 μm
  9 sek. deltid och 30 sek. Uppvärmningstid
  Full automatisk drift och visning
  Automatisk kvalitetskontroll 
  5.1 "TFT-färgskärm
  1 x VGA
  1 x Uppdatering av USB-uppdatering
  En batteriladdning raderar cirka 150 delar
  2,9 kg inkl batteri
  Driftstemperatur -0 till 40 °
  DC12.6V / 5.0A matning
  Mått: 169 x 152 x 155 mm (L x B x H)

  Pris 23 759  SEK
  Artikelnummer FIBERTOOL-F
  På vägen in