Fiber kablar

Uppbyggnad och användning

Fiberkablar används för transport av flera olika sorters data; seriell kommunikation, nätverk, audio/video. Eftersom fiberkablar är gjorda av ledande material överför de inte spänningar mellan apparaterna, de är därför lämpliga i industrin och som isolatorer för skydd mot blixt och andra överspänningar.

 

Det finns två typer av fiberkabel tillll datakommunikation: Singlemode och multimode....

Mer

Uppbyggnad och användning

Fiberkablar används för transport av flera olika sorters data; seriell kommunikation, nätverk, audio/video. Eftersom fiberkablar är gjorda av ledande material överför de inte spänningar mellan apparaterna, de är därför lämpliga i industrin och som isolatorer för skydd mot blixt och andra överspänningar.

 

Det finns två typer av fiberkabel tillll datakommunikation: Singlemode och multimode. Båda är framställda av transparent glas. Multimode kabel uppnår typiskt ett avstånd på upp tillll 2 km, medan singlemode erbjuder de längsta avstånden, upp tillll mellan 10 och 100 km.

Skillnaden mellan singlemode och multimode är tjockleken på kärnan. Det är tjockleken av kärnan, som avgör om kabeln är et multi eller singlemode. Multimode kabelns kärna är typiskt mellan 50µm och 62,5µm och singlemode kabelns är typiskt ca 9µm.

 

Rundt om kärnan har vi ett relativt tjockt isolationsmaterial, kallat cladding (kan översättas med ”beklädning”), som fungerar som en spegel och håller ljuset inne i kärnan. Runt om det  är buffern som skyddar cladding.

 

Därefter kommer et lag aramid fibertråd, som tillllför kabeln ytterligare styrka och säkrar flexibilitet. Slutligen kommer en eller flera kåpor beroende på om kabeln används inomhus eller utomhus, om det t.ex. ska skydda mot gnagare och fukt (som våra stålarmerade kabel K-FIBER5SC-R m.fl).

 

50/125 betyder att kärnan är 50µm och claddingen är 125µm tjock. Multimode kabel typ OM3 och OM4

62,5/125 betyder at kernen er 62,5µm och claddingen er 125µm tyk. Multimode kabel typ OM1
9/125 betyder att kärnan är 9µm och claddingen är 125µm tjock. Singlemode kabel typ OS1
Själva kabelns yttre diameter beror på användningen. Et patchkabel är tunnare än en jordkabel, eftersom sistnämda är skyddatdytterligare mot gnagare och fukt. Aramid fibern är ett kevlar-liknande fibermaterial, som är extremt flexibelt och stark. 

 

De vanligaste fiberkontakterna:

  • LC (första från vänster). Ca. 11 mm brett för en duplex kontakt. Ses också som simplex kontakt.
  • SC (andra från vänster). Liknar LC i uppbyggnad och blandas ofta ihupp med denna, men är lite större: Ca. 21 mm brett för en duplex kontakt
  • MTRJ-kontakten (tredje från vänster). Kontakten är alltid duplex och kan inte skiljas åt som LC och
  • ST är en bajonett typ kontakt. Kontakten ersätts av SC-kontakten och används inte så mycket mer.

 

Skillnaden mellan singel och multimode.

Single-mode fiberkablar finns i 3 olika polering kvaliteter och multimode fiberkablar i 2 olika polering kvaliteter. Polering metoder benämns som PC, UPC eller APC. Du kan med blotta ögat inte se skillnaden på de olika polering metoder, så att göra det synligt, är standarden för PC-versionen att locket på kontakten är svart. För UPC är locket blå och för APC att locket är grön. PC är den med den största förlusten, UPC med medelstora förlust och APC med minsta förlusten. Multimode finns endast som antingen PC eller UPC, medan singlemode finns i alla 3 versioner. Svensk Binär Teknik lagerför både singlemode och multimode som PC versioner, men andra typer kan tas hem efter kundernas önskemål.

 

Fiberkablar kan tas hem i andra färger på begäran.

Det finns en mängd olika typer av fiberkablar. Binär Teknik lagerför några av dem. Alla andra typer finns tillllgängliga på begäran. Antingen som en patch kabel med önskad kontakt och önskad polering, eller på vals för egen tillllverkning. Verktyg för denna användning, finns.

Fiber Kabel - Stort utbud av fiber optic kaber - Binär Teknik AB

Fiber kablar

Det finns 56 produkter.

Visar 1-20 av 56 objekt
Bärbar fusion splicer -...

Bärbar fusion splicer - fiber splinter - Fiber cutter, enkel fiber för kvalitetskontroll. Helautomatisk drift

Mobil / bärbar fiberskärare med fiberskärare
För enkelfiberdiameter på 80 - 150 μm
9 sek. deltid och 30 sek. Uppvärmningstid
Full automatisk drift och visning
Automatisk kvalitetskontroll 
5.1 "TFT-färgskärm
1 x VGA
1 x Uppdatering av USB-uppdatering
En batteriladdning raderar cirka 150 delar
2,9 kg inkl batteri
Driftstemperatur -0 till 40 °
DC12.6V / 5.0A matning
Mått: 169 x 152 x 155 mm (L x B x H)

Pris 24 236  SEK
Artikelnummer FIBERTOOL-F
På vägen in