En vanlig fråga: Vad är skillnaden mellan Cat 5e och Cat 6 nätverkskablar?

”Kablarna ser exakt likadana ut från utsidan, det är vad som är inne som gör skillnaden. I detta avsnitt kommer vi att försöka lista de viktigast skillnaden mellan de två kablarna.

 

Cat 5e kablar

Cat 5e kablar känner de flesta från hushållet. Cat 5e används särskilt inom telefoni. De flesta kablar är oskärmade (UTP) men kan i vissa fall vara skyddad av SCTP.  I de flesta Ethernet applikationer kan Cat 5e-kabel uppnå hastigheter på upp till 1 Gbps, men om du behöver högre hastigheter skulle Cat 6-kabel vara mer lämplig. Det är viktigt att notera att kategori 5e-kabel som annonseras som 350 MHz inte klarar kategori 6-test. Cat 5e-kabel är partvinnade för att ge högre hastighet, men är inte skärmad med folie, vilket är anledningen till att du i vissa fall upplever korsord. 

 

Cat 6 kablar

Med en tvinnad Cat 6-kabel förbättras prestandan signifikant. Cat 6-kablar ger lägre korsord och kan hantera hastigheter upp till 10 Gbps (250MHz) upp till 30 meter. Kablarna är bakåtkompatibla med både Cat 4, 5 och 5e. Cat 6-kablar finnas i olika typer, antingen skärmad (STP) eller oskärmad (UTP). Som en allmän regel rekommenderar Binär Teknik alltid skärmad, eftersom dessa uppnår lägre korsord. 

 

Tips som beskriver de tekniska skillnaderna mellan Cat5e- och Cat6-kablar:

Hvad er forskellen på cat5e og cat6