En vanlig fråga: Vad är skillnaden mellan Cat 5e och Cat 6 nätverkskablar?

Kablarna ser exakt ut från utsidan, det är vad som är inne som gör skillnad. I detta avsnitt kommer vi att försöka lista de viktigaste skillnaderna mellan de två kablarna.

 

Cat 5e kablar

Cat 5e-kablar är bekanta för de flesta i hushållet. En Cat 5e används särskilt inom telefoni. De flesta kablarna är oskärmade (UTP), men i vissa fall kan de vara skyddade av SCTP. I de flesta Ethernet-applikationer kan en Cat 5e-kabel uppnå hastigheter på upp till 1 Gbps, men om du behöver högre hastigheter skulle en Cat 6-kabel vara mer lämplig. Det är viktigt att notera att en kategori 5e-kabel som annonseras som 350 MHz inte klarar ett kategori 6-test. En Cat 5e-kabel är vriden för att ge högre hastighet, men är inte skärmad med folie, vilket är anledningen till att du i vissa fall upplever överhörning.

 

Cat 6 kablar

Med en tvinnad Cat 6-kabel förbättras prestandan avsevärt. Cat6-kablar ger lägre överhörning och kan hantera hastigheter upp till 10 Gbps (250 MHz) upp till 30 meter. Kablarna är bakåtkompatibla med både Cat 4, 5 och 5e. Cat 6-kablar kan finnas i olika typer, antingen skärmad (STP) eller oskärmad (UTP). Som en allmän regel rekommenderar Binär Teknik alltid skärmen, eftersom dessa uppnår lägre överhörning.

 

Tips som beskriver de tekniska skillnaderna mellan Cat5e- och Cat6-kablar:

Hvad er forskellen på cat5e og cat6