Mifare-standarden för RFID definierades ursprungligen av Philips 1994 för beröringsfri elektronisk biljettförsäljning och beskrivs senare i ISO / IEC 14443A-standarden för 13,56 MHz beröringsfria smartkort. Därför läggs ingen tonvikt på stora läsavstånd, som vanligtvis är upp till 8 cm när vanliga taggar och läsare används. Mifare används bl.a. i resekortet i Danmark. Liksom taggar till EM-standarden för 125 KHz har Mifare-taggar ett unikt ID (UID) - men har också inbyggt minne som lagras i "sektorer" i taggen.

Mifare-tekniken finns i flera varianter

Mifare Classic är utrustat med 1k eller 4k minne organiserat i sektorer.

 

Mifare UltraLight har 512 byte minne i sektorer - men fungerar annars som Mifare Classic

 

Mifare PRO fungerar som ett "smartkort" med cpu och förmågan att infoga ett operativsystem i taggen, så det är förmodligen den mest flexibla av Mifare-teknologierna. Det finns också en dedikerad processor inbyggd för DES-kryptering, så det är möjligt att säkra data mot oönskad åtkomst.

 

Mifare DESFire stöder AES-kryptering samt DES- och 3DES-kryptering när du får åtkomst till sektordata i taggen. Därför kan data skyddas med mycket hög säkerhet mot oönskad läsning och kopiering. Fungerar som ett "smartkort" med cpu och operativsystem inbyggt i ett PROM-område i taggen som är optimerad för snabb läsning av data. Kan använda UID på upp till 64 bitar.