Industriella system med passivt busspass

PCI introducerades första gången 1992 av Intel och har sedan dess fått omfattande erkännande och popularitet i alla typer av datorer. Nu kommer nästa generation.

 

PCI-bussen ersatte ISA-bussen som ursprungligen introducerades av IBM 1981. PCI-bussen var då ('92) ganska revolutionerande, eftersom den gav stor bandbredd jämfört med ISA-bussen och var en 32-bitarsbuss, där ISA-bussen var bara 8 eller 16 bitar. Sedan dess har PCI-bussen utökats till att omfatta 64-bitarsversioner och 33/66/133 MHz-hastigheter.

 

Men när kraven på bandbredd ökade - mestadels med de allt kraftfullare grafikkorten - försökte tillverkarna kompensera för PCI-bussens begynnande ålder - t.ex. med AGP-bussen, som med sina modernare specifikationer erbjöd en teoretisk bandbredd som var upp till 8 gånger snabbare än PCI. Senare tillkom andra nya tekniker - inklusive PCI-X, ePCI-X (Embedded PCI-X, där du kombinerar 2 eller 3 32-bitars PCI-kortplatser för användning med t.ex. CPU-kort) och Infiniband. PCI-X och ePCI-X har bara fått fotfäste i serverområdet och Infiniband är inte en direkt ersättning för PCI-bussen, så dessa kan förväntas samexistera i några år till.

I mitten av 90-talet började Intel arbeta med specifikationerna för PCI Express. Med introduktionen av PCI Express har AGP-bussen mer eller mindre försvunnit från marknaden, men Binär Teknik kan fortfarande förse moderkort med AGP-kortplatser.

 

 

PCI Express med moderna funktioner

PCI Express har ett antal moderna funktioner som Hot Swap och avancerad bugrapportering (krävs för serveranvändning), skalbarhet och bandbredd upp till 32 gånger PCI (cirka 127 MB / sek), vilket ger imponerande 4 GB per sekund! Till skillnad från ISA, PCI, PCI-X och AGP är PCI Express en seriell buss som bara kräver 4 kretskort mellan moderkortet och expansionskortet. Till exempel kräver 16x PCI Express endast 64 ledare. Dessutom kan flera PCI Express-kanaler kombineras i en plats för att ge ännu högre bandbredd för t.ex. kraftfulla grafikkort och blixtsnabba nätverkskort. 1 Gigabit och 10 Gigabit-nätverkskort kräver mycket höga bandbredder på bussen. PCI Express kan överföra data i båda riktningarna samtidigt (duplex). Klockfrekvensen är 250 MHz under första generationen. Med 2 bitar per takt blir bandbredden som visas i diagrammet nedan.

 

 

Begränsningen

Det finns en viss naturlig begränsning i antalet kanaler. De senaste kraftfulla moderkorten har 20 kanaler, och det kommer förmodligen att ta lite tid innan kort med 32 kanaler anländer. Kort med 64 kanaler kommer knappast på marknaden, eftersom sådana kort kräver 256 ledare och kretskort med 8-10 lager! Kanalerna kan kombineras fritt för t.ex. 4 kortplatser med 4x PCI Express (16 kanaler) eller 2 kortplatser med 4x och 1 kortplats med 8x. Ju fler kanaler i ett slott, desto längre är själva slottet (sockeln).

Med PCI Express har PC-tekniken äntligen fått en modern teknik som kan hålla jämna steg med kraven - även de närmaste åren. Nya snabba Gigabit-nätverkskort, kraftfulla grafikkort och stora Raid-system kommer alla att dra nytta av PCI Express. Binär Teknik erbjuder naturligtvis moderkort med PCI Express och levererar som tillägg

 

Binär Teknik erbjuder också serversystem baserade på PCI-X-bussen.

 

För att också kunna dra nytta av PCI Express-kortplatserna i bärbara datorer har PCI-SIG utvecklat en miniversion av uttaget som heter Mini PCI Express. Basen har 52 benanslutningar och korten mäter ca. 30 x 56 mm, men det finns också kort i halv längd som bara mäter 30 x 32 mm. Uttaget utnyttjar PCI Express och USB2.0 till fullo. Dessutom stöder uttaget SMBUS (som är en variant av I2C-bussen) och har lett ut 1,5V och 3,3V ut. Mini PCI Express används mest för grafikkort och trådlösa nätverkskort.