Industriella system med ett passivt busskort

PCI introducerades första gången 1992 av Intel och har sedan dess fått ett brett erkännande och popularitet inom alla typer av datorer. Nu kommer nästa generation.

PCI-bussen ersatte ISA-bussen som ursprungligen introducerades av IBM 1981. PCI-bussen var då ('92) ganska revolutionerande, eftersom den gav stor bandbredd jämfört med ISA-bussen och var en 32-bitars buss, där ISA-bussen bara var 8 eller 16 bitar. Sedan dess utvidgades PCI-bussen till 64-bitarsversioner och 33/66/133 MHz-hastigheter.

Men när bandbreddskraven ökade - främst med de allt kraftigare grafikkorten - försökte tillverkare att kompensera för PCI-bussens begynnande ålder - t.ex. med AGP-bussen, som med sina modernare specifikationer erbjöd en teoretisk bandbredd som var upp till 8 gånger snabbare än PCI. Senare tillkom annan ny teknik - inklusive PCI-X, ePCI-X (Inbyggd PCI-X, där du kombinerar 2 eller 3 32 bitars PCI-platser för användning med t.ex. CPU-kort) och Infiniband. PCI-X och ePCI-X har bara fått fotfäste i serverområdet, och Infiniband är inte en direkt ersättning för PCI-bussen, så dessa kan förväntas leva tillsammans i några år till.

TEGNING_AF_pci-SLOTS

I mitten av nittiotalet började Intel arbeta med specifikationerna för PCI Express. Med introduktionen av PCI Express har AGP-bussen mer eller mindre försvunnit från marknaden, men Binär Teknik kan fortfarande leverera moderkort med AGP-kortplatser.

PCI Express har ett antal moderna funktioner som Hot Swap och avancerad felrapportering (krävs för serveranvändning), skalbarhet och bandbredd upp till 32 gånger PCI (cirka 127 MB / sek), vilket ger imponerande 4 GB per sekund! Till skillnad från ISA, PCI, PCI-X och AGP är PCI Express en seriell buss, som endast kräver fyra tryckta kretsar mellan moderkortet och expansionskortet. Till exempel kräver 16x PCI Express endast 64 ledare. Dessutom kan flera PCI Express-kanaler kombineras i en lucka för att ge ännu högre bandbredd för t.ex. kraftfulla grafikkort och blixtsnabba nätverkskort. 1 Gigabit- och 10 Gigabit-nätverkskort kräver mycket höga bandbredd på bussen. PCI Express kan överföra data i båda riktningarna samtidigt (duplex). Klockfrekvensen är 250 MHz i den första generationen. Med 2 bitar per takt kommer bandbredden att vara som visas i diagrammet nedan.

Det finns en viss naturlig begränsning i antalet kanaler. De senaste kraftfulla moderkorten har 20 kanaler, och det kommer nog att ta lite tid innan kort med 32 kanaler kommer. Kort med 64 kanaler kommer knappast att komma ut på marknaden, eftersom sådana kort kommer att kräva 256 ledare och kretskort med 8 - 10 lager! Kanalerna kan kombineras fritt för t.ex. 4 platser med 4x PCI Express (16 kanaler) eller 2 platser med 4x och 1 plats med 8x. Ju fler kanaler i ett slott, desto längre är slottet (sockeln).

2016-02-17_09h41_15

Med PCI Express har PC-tekniken äntligen fått en modern teknik som kan hålla jämna steg med kraven - även under de närmaste många åren. Nya snabba Gigabit-nätverkskort, kraftfulla grafikkort och stora Raid-system kommer alla att dra nytta av PCI Express. DANBIT erbjuder naturligtvis moderkort med PCI Express, och som ett tillägg levererar

Binär Teknik har också serversystem baserade på PCI-X-bussen.

För att också kunna dra fördel av PCI Express-platserna i bärbara datorer har PCI-SIG utvecklat en miniversion av uttaget som heter Mini PCI Express. Basen har 52 benanslutningar och korten mäter ungefär 30 x 56 mm, men det finns också kort i halv längd som bara mäter 30 x 32 mm. Uttaget drar full nytta av PCI Express och USB2.0. Dessutom stöder uttaget SMBUS (som är en variant av I2C-bussen) och har ledat 1.5V och 3.3V ut. Mini PCI Express används mest för grafikkort och trådlösa nätverkskort.