Fiberkablar

Fiberkablar används för dataöverföring; seriekommunikation (se kapitel 18), nätverk (se kapitel 20), ljud / video (se kapitel 17). Eftersom fiberkablar är tillverkade av icke-ledande material överför de inte spänningar mellan enheterna, de är därför lämpliga inom industrin och som isolatorer för skydd mot blixtar och andra överspänningar.

Det finns två typer av fiberoptisk kabelkommunikation: enkelläge och multimode. Båda är gjorda av genomskinligt glas. Multimode-kabeln uppnår vanligtvis avstånd på upp till 2 km, medan enkelläge erbjuder de största avstånden, upp till mellan 10 och 100 km.

Skillnaden mellan enkelläge och multimod är kärnans tjocklek. Det är kärnans tjocklek som avgör om kabeln är en multi- eller enkelläge. Kärnan i multimodkablar är vanligtvis mellan 50 um och 62,5 um och kablar med enkel läge är vanligtvis cirka 9 um. Multimode betecknas OM1 vid 62,5 / 125 och OM3 eller OM4 vid 50/125. Singlemode kallas OS1.

Kärnans utsida är ett relativt tjockt isoleringsmaterial, kallat beklädnad (kan översättas som "kläder"), som fungerar som en spegel och håller ljuset inuti kärnan. Utanför är bufferten som skyddar beklädnaden. Sedan kommer ett lager av aramidfibertråd som ger extra styrka till kabeln och säkerställer flexibilitet. Slutligen beror en eller flera mantlar på om kabeln används inomhus eller utomhus, om den t.ex. måste skyddas mot gnagare eller lastbilar (t.ex. våra stålarmerade kablar).

Fiber1

50/125 betyder att kärnan är 50 um och beklädnaden är 125 um tjock. Multimodkabel typ OM3 och OM4.

62,5 / 125 betyder att kärnan är 62,5 um och beklädnaden är 125 um tjock. Multimode-kabeltyp OM1.

9/125 betyder att kärnan är 9 um och beklädnaden är 125 um tjock. Singlemode-kabel OS1.

Kablets ytterdiameter beror på applikationen. En patchkabel är tunnare än en jordkabel eftersom den senare skyddas ytterligare mot gnagare och fukt.

Aramidfiberen är ett Kevlar-liknande fibermaterial som är extremt flexibelt och starkt.

 

De vanligaste fiberanslutningarna

LC (bredvid markeringen på 1 cm). Ca. 11 mm bred för en duplexkontakt. Också sett som en simplex kontakt.

SC (bredvid 4 cm-markeringen). Liknar LC i struktur och ofta förvirrad med detta, men är något större: Ca. 21 mm bred för en duplex-kontakt

MTRJ-kontakt (bredvid 7 cm-markeringen). Pluggen är alltid duplex och kan inte separeras som LC och SC

ST (bredvid märket 10 cm) är en bajonett-kontakt.

 

I Singlemode skickas ljuset mer direkt, varför intervallet är större.

Singlemode fiberkablar finns i 3 olika poleringskvaliteter och multimode fiberkablar i två olika poleringskvaliteter. Poleringsmetoderna kallas PC, UPC eller APC. Du kan inte se med blotta ögat skillnaden mellan de olika polermetoderna, så för att synliggöra är standarden för PC-versionen att jackan på pluggen är svart, för UPC att jackan är blå och för APC att jackan är grön. PC är den med den största förlusten, UPC den med medelhög förlust och APC den med minst förlust. Multimode är endast tillgängligt som antingen PC eller UPC, medan enkelläge är tillgängligt i alla tre versionerna. Binär Teknik har både enskilt läge och multimode som PC-versioner, men de andra typerna kan tas med enligt kundens önskemål.