Fiberkablar

Fiberkablar används för dataöverföring; seriell kommunikation, nätverk och ljud / video. Eftersom fiberkablar är tillverkade av icke-ledande material överför de inte spänningar mellan enheterna, de är därför lämpliga inom industrin och som isolatorer för skydd mot blixt och andra överspänningar.

 

Det finns två typer av fiberoptisk kabelkommunikation: enkelläge och multimod. Båda är gjorda av transparent glas. En Multimode-kabel uppnår vanligtvis avstånd upp till 2 km, medan singeläge erbjuder de största avstånden, upp till mellan 10 och 100 km.

 

Skillnaden mellan enkelläge och multimod är tjockleken på kärnan. Det är tjockleken på kärnan som avgör om kabeln är ett fler- eller enläge. Kärnan i multimodkablar är typiskt mellan 50 µm och 62,5 µm och kablar i enläge är typiskt cirka 9 µm. Multimode betecknas OM1 vid 62,5 / 125 och OM3 eller OM4 vid 50/125. Enkelt läge kallas OS1.

 

Utsidan av kärnan är ett relativt tjockt isoleringsmaterial, kallat beklädnad (kan översättas som "klädsel"), som fungerar som en spegel och håller ljuset inuti kärnan. Utanför finns bufferten som skyddar beklädnaden. Sedan kommer ett lager av aramidfibertråd som ger extra styrka till kabeln och säkerställer flexibilitet. Slutligen beror en eller flera mantlar på om kabeln används inomhus eller utomhus, om den t.ex. måste skyddas från gnagare eller lastbilar (t.ex. våra stålförstärkta kablar).

Fiber1

Fiberkabelbeteckningar

  • 50/125 betyder att kärnan är 50 µm och beklädnaden är 125 µm tjock. Multimodekabel typ OM3 och OM4
  • 62,5 / 125 betyder att kärnan är 62,5 µm och beklädnaden är 125 µm tjock. Multimode kabel typ OM1
  • 9/125 betyder att kärnan är 9 µm och beklädnaden är 125 µm tjock. Singlemode-kabel typ OS1
  • Kabelns yttre diameter beror på applikationen. En patchkabel är tunnare än en jordkabel eftersom den senare skyddas ytterligare mot gnagare och fukt
  • Förstärkt fiber är ett Kevlar-liknande fibermaterial som är extremt flexibelt och starkt

De mest kända fiberkontakterna

Fiberkabelkontakttyper

  • LC (bredvid märket 1 cm). Ungefär. 11 mm bred för en duplexkontakt. Ses också som en simplex-kontakt.
  • SC (bredvid 4 cm-märket). Liknar LC i struktur och ofta förvirrad med detta, men är något större: Ca. 21 mm bred för en duplexkontakt
  • MTRJ-kontakt (bredvid 7 cm-märket). Pluggen är alltid dubbelsidig och kan inte separeras som LC och SC
  • ST (bredvid 10 cm-märket) är en bajonettkonta

I singlemode skickas ljuset mer direkt, varför räckvidden är större

Single-mode fiberkablar finns i 3 olika poleringskvaliteter och multimode fiberkablar i 2 olika poleringskvaliteter. Poleringsmetoderna kallas PC, UPC eller APC. Du kan inte se med blotta ögat skillnaden mellan de olika poleringsmetoderna, så för att göra det synligt är standarden för PC-versionen att jackan på kontakten är svart, för UPC att jackan är blå och för APC att jackan är grön. PC är den med störst förlust, UPC den med medelförlust och APC den med minst förlust. Multimode är endast tillgänglig som antingen PC eller UPC, medan singeläge finns i alla tre versionerna. Binär Teknik lagrar både single mode och multimode som PC-versioner, men de andra typerna kan hämtas efter kundens önskemål.