VDSL står för 'Very High Digital Subscriber Line'. Ett VDSL-modem använder koppartrådar eller fiberoptiska kablar, som finns i din telefonlinje, för att tillhandahålla höghastighetsinternet till dina olika enheter. VDSL är känt för att ha en av de snabbaste nedladdnings- och uppladdningshastigheterna i branschen. Ett modem är en liten låda som ansluter dina enheter till Internet med hjälp av kablar. VDSL kräver ett kompatibelt VDSL-modem för att uppnå optimala internethastigheter. Ett VDSL-modem är anslutet till din ISP via en telefonlinje.

Hur fungerar det?

Som det är fallet med fasta telefoner och hur de tar emot signaler, kan bredbandslinjer också skicka data från din ISP via så kallade DSL-anslutningar. Ditt VDSL-modem fungerar som en '' dataöversättare '' som ansluter din enhet till din ISP, som sedan ansluter din enhet till Internet. Till skillnad från uppringt Internet, som använder telefonlinjer, låter VDSL dig använda din telefon när du är ansluten. VDSL använder också olika frekvensband så att du kan välja den hastighet som krävs för specifika nedladdningar eller uppladdningar.

 

VDSL-hastigheter

Generellt kan DSL-hastigheter påverkas kraftigt av avståndet från din ISP: s telefonväxel. VDSL nedströms och uppströms hastigheter kan nå upp till 100 Mbps. VDSL2 kan faktiskt nå teoretiska datahastigheter på upp till 200 Mbps. Som jämförelse är detta betydligt snabbare än de 8-10 Mbps-hastigheter som ADSL vanligtvis kan.

 

Begränsningar

VDSL är begränsat till ett kort avstånd, vilket innebär att du får maximal hastighet inom 300 meter från Central Office. VDSL är ännu inte en utbredd teknik på grund av dess högre prispunkt och avståndsbegränsningar.