SFP står för "small form factor pluggable", och sändtagare betyder en enhet som både kan skicka och ta emot data. SFP-sändtagaren är en kompakt, hot-swappable-enhet som ansluts till en fysisk port på en nätverksenhet. SFP-moduler används i kommunikationsnätverk och har en sändande sida (Tx) och en mottagande sida (Rx). Sändtagaren har en laser som kommunicerar med den mottagande sidan av den andra optiken på den andra sidan.

SFP-optik är utformad för att stödja flera kommunikationsstandarder, inklusive SONET, Gigabit Ethernet och Fibre Channel. SFP-gränssnitt på nätverksenheter som routrar ger ett modulärt gränssnitt som enkelt kan justeras till fiberoptiska och koppar nätverksspecifikationer.

 

MiniGBIC

SFP är också känt som miniGBIC. GBIC är Gigabit Interface Converter (en annan transceiver-modell), och eftersom SFP är mindre än GBIC i storlek kallas det därför miniGBIC. SFP har sitt ursprung senare än GBIC och har samma syfte som GBIC-modulen, men på grund av dess mindre storlek har SFP ersatt GBIC i de flesta applikationer idag.

SFP levereras vanligtvis med LC-kontakter (Lucent) i motsats till GBIC som vanligtvis levereras med SC-kontakter. Bara för att klargöra, LC- och SC-kontakter är fiberoptiska kabelkontakter som är differentierade baserat på deras storlek.

Single-Mode SFP vs Multi-Mode SFP

SFP-sändtagare kan fungera med olika typer av optiska fibrer. SFP-optiken som fungerar med enfunktionell fiber kallas enfunktionsspänningar, och de som fungerar med multilägesfiber kallas multiläge-SFP.

 

Single-Mode SFP

Single-mode fiber (SMF) har en mindre kärna och smal våglängd. Detta innebär att små och medelstora företag har högre svartvikt och kan nå längre överföringsavstånd. SMF SFP fungerar främst i 1310 nm och 1550 nm våglängder och kan nå avstånd från 2 KM till 120 KM.

 

Multi-Mode SFP

Multi-mode fiber (MMF) använder en mycket större kärna och en längre ljusvåglängd. MMF-SFP: er används för överföringar över korta avstånd upp till 500 m, och optik som används med MMF är billigare. MMF SFP fungerar i 850 nm våglängd. Även om den inte kan transporteras över långa avstånd, kan den transportera många typer av optiska signaler.