Vid konstruktion av system som används för industriella ändamål eller som nätverksservrar krävs ofta speciella krav för mekanisk stabilitet och kort reparationstid. Båda delarna erhålls bäst med ive busskort.

I en traditionell dator sitter CPU, RAM, olika controllers och bussanslutningar (slots) för ISA / PCI / PCI Express-expansionskort på moderkortet, men på en passiv busskort bara busskontakter. Å andra sidan finns alla komponenter som normalt finns på moderkortet på en traditionell PC, placerade på ett speciellt plug-in-CPU-kort som kan monteras i vilken buskontakt som helst. Om en komponent misslyckas är det därför bara ett ersättarkort som ska bytas ut, vilket kan utföras betydligt snabbare än att ersätta moderkortet i en vanlig dator.

I traditionella system med CPU på moderkortet finns vanligtvis inte mycket utrymme för expansionsplats, medan passiva busskort ger mer och mer flexibla alternativ. Till exempel. Passiva busskort kan levereras med upp till 20 ISA-kortplatser. Andra kort har både ISA, PCI och PCI-Express-kortplatser - f Ex: 13 PCI / ISA 1, 2 PCI / ISA 3 och 4 PCI / ISA 15 såväl som ett antal kort med både ISA, PCI-platser och PISA... Med segmenterad passiv moderkort (buss kort som är uppdelad i flera oberoende sektioner, t ex. 4 till CPU-kortet i samma buss-kort) kan vara flera datorsystem, var och en med en CPU monterade i samma 19 "låda.

Passive Bus CPU Card-serien sträcker sig från små 386SX-baserade kort till de mycket kraftfulla P4-korten. CPU-kort finns i både halv och full längd. Halvlängdskort är tillgängliga för ISA eller PCI, medan kort i full längd kan anslutas till både ISA och PCI-bussen. Ett heltäckande CPU-kort med PCI / ISA kan även användas i ett moderkort endast med ISA-kortplatser.

PCI-Express_tegning