PCI introducerades först 1992 av Intel och har sedan fått stor erkännande och utbredning i alla typer av datorer. Nu kommer nästa generation.

PCI-bussen ersatte ISA-bussen som ursprungligen introducerades av IBM 1981. PCI-buss var då (i '92) ganska revolutionerande eftersom det gav hög bandbredd jämfört med ISA-bussen och var en 32 bitars buss, var ISA-bussen endast 8 eller 16 bitar. Sedan dess har PCI-bussen expanderats för att inkludera 64 bitars utgåvor och 33/66/133 MHz-hastigheter.

Men när kraven på bandbredd ökade - för det mesta med de allt starkare grafikkorten - försökte tillverkarna att avhjälpa PCI-bussens tidiga ålder - till exempel. med AGP-bussen, med sina modernare specifikationer, erbjöd den en teoretisk bandbredd som var upp till 8 gånger snabbare än PCI. Senare blev annan ny teknik till och med PCI-X, X-EPCI (Embedded PCI-X, kombinera 2 eller 3 bitar. 32-bitars PCI-platser för användning med, till exempel. CPU-kortet) och Infiniband. PCI-X och EPCI X har bara vunnit mark i serverområdet och Infiniband inte direkt efterföljare till PCI-bussen, så dessa kan förväntas samexistera under några år ännu.

TEGNING_AF_pci-SLOTS

I mitten av 1990-talet började Intel arbeta med PCI Express-specifikationerna. Med introduktionen av PCI Express har AGP-bussen försvunnit mer eller mindre från marknaden, men DANBIT kan fortfarande leverera moderkort med AGP-kortplats.

PCI Express har ett antal moderna funktioner som Hot Swap och Advanced Error Reporting (krävs för användning på servrar), skalbarhet och bandbredd på upp till 32 gånger PCI (ca 127 MB / sek.), Ger imponerande 4 GB per sekund! Till skillnad från ISA, PCI, PCI-X och AGP, är PCI Express en seriebuss, som bara kräver 4 moderkort och expansionskort. Till exempel kräver 16x PCI Express endast 64 chefer. Dessutom kan flera PCI Express-kanaler kombineras i en slits för att ge ännu högre bandbredd för t.ex. kraftfulla grafikkort och lätta nätverkskort. 1 Gigabit och 10 Gigabit nätverkskort kräver mycket höga bandbredd på bussen. PCI Express kan överföra data i båda riktningarna samtidigt (duplex). Klockfrekvensen är 250 MHz i den första generationen. Med 2 bitar per takt kommer bandbredden att vara som visas i tabellen nedan.

Det finns en viss naturlig begränsning i antalet kanaler. De senaste kraftfulla moderkorten har 20 kanaler, och det finns tillräckligt med tid innan korten kommer med 32 kanaler. Kort med 64 kanaler kommer knappt att komma på marknaden, eftersom sådana kort kommer att kräva 256 chefer och 8 - 10 lager grafikkort! Kanalerna kan exempelvis kombineras fritt. 4 slitsar med 4x PCI Express (16 kanaler) eller 2 slitsar med 4x och 1 slits med 8x. Ju fler kanaler i ett slott, desto längre blir slottet (socket).

2016-02-17_09h41_15

Med PCI Express har PC-tekniken äntligen fått en modern teknik som kan uppfylla kraven - även de närmaste åren. Nya snabba Gigabit nätverkskort, kraftfulla grafikkort och stora Raid-system kommer alla att skörda vinst med PCI Express. DANBIT erbjuder naturligtvis moderkort med PCI Express, och som tilläggsprodukter

DANBIT även servernsystem baserade på PCI-X-bussen.

För att kunna utnyttja PCI Express-kortplatserna i bärbara datorer har PCI-SIG utvecklat en mini-version av kontakten Mini PCI Express. Uttaget har 52 benkontakter och korten mäter ca. 30 x 56 mm, men det finns också korta halvlängdskort som mäter endast 30 x 32 mm. Stickkontakten utnyttjar fullt ut PCI Express och USB2.0. Dessutom stöder SMBUS-uttaget (vilket är en variant av I2C-bussen) och har lett 1.5V och 3.3V ut. Mini PCI Express används mestadels för grafikkort och trådlösa nätverk.